Tenir un porxo, és a dir un espai cobert adossat a l’habitatge, és tot un luxe que ens permet gaudir de la vida a l’aire lliure d’una forma més o menys independent de les inclemències del temps. El porxo és un lloc privilegiat on les més diverses espècies vegetals es desenvolupen en tota la seva plenitud, i al ser un espai de transició entre l’habitatge i el jardí gaudim alhora de la llibertat de l’espai exterior amb el sentiment de protecció i intimitat de l’habitatge.
1 Estructura del porxo
El porxo pot ser part de l’estructura original de la casa, o pot ser generat de nou cobrint, per exemple, amb una pèrgola un pati o una terrassa.
2 Verd al porxo
Una de les millors formes de donar vida a un porxo és fer d’ell un espai el més verd possible. Saber quin tipus de plantes i com distribuir-les dependrà sobretot de les característiques del lloc: l’orientació, la llum i les ombres generades al llarg del dia, la temperatura, la protecció al vent, les dimensions ….
3 Estrats de vegetació
És important combinar plantes de diferents espècies i diferent format, i distribuir-les en els diferents estrats del porxo: per generar una part baixa usar testos, per a mitja alçada jardineres i posar a la zona alta enfiladisses que pugin per l’estructura en grans testos o plantades en el cas de comptar amb un jardí. Per exemple podríem flanquejar l’entrada al porxo amb unes belles hortènsies, distribuir testos amb aromàtiques com el romaní o la sàlvia, mentre que en un dels laterals es ballen els elegants raïms de glicina.
4 Plantes pel porxo
Al ser espais protegits son bons per plantes de floració: les prímules, ciclamens, jacints, azalees, margarides són adequades, sense oblidar els geranis i les tulipes. Per a un altre tipus d’estil, i sempre adequades per a la majoria de llocs en el nostre clima, trobem la plantes crasses tipus cactus o suculentes. També per a llocs d’ombra podem optar per falgueres, o arbustives com evònims o pitòspors. Ara bé, les reines dels porxos i pèrgoles són les plantes enfiladisses: glicines, buguenvíl·lees, gessamins, clemàtides que resulten molt decoratives alhora que moltes d’elles aromàtiques, sense oblidar les parres o la resistent heura.
5 Protecció solar al porxo
El porxo és un dels llocs favorits a l’estiu, per això cal que tingui ombra, principalment en les hores centrals del dia. Si per l’estructura i orientació del mateix això no es dóna, uns tendals articulats, o cortines corredisses o espelmes de suport ens poden ser de gran utilitat.
6 Reg de les plantes
Pel que fa al reg, dependrà una mica de la situació i mobilitat dels testos i plantacions. És recomanable tenir una aixeta i desaigua a prop, i sempre que sigui possible instal·lar reg per degoteig, net i pràctic i molt econòmic.
7 Il·luminació del porxo
La il·luminació pot ser decorativa, tipus llum indirecta a la base de les plantes o encastada en el terra, o podem optar per una il·luminació funcional, per això el millor és situar-la sobre la zona amb uns aplics o llums de penjar.
8 Intimitat i protecció
Una altra bona idea segons els límits del porxo és instal·lar-hi gelosies en una paret o mur, de forma decorativa i de suport a les plantes enfiladisses, o en un costat lliure per tancar l’espai i generar intimitat i protegir del vent.
9 Mobiliari i decoració exterior
Per últim i no menys important hi ha el mobiliari del porxo, que dependrà de l’ús que li vulguem donar: si és un menjador, una cuina, un saló, un chillout, una zona de lectura, … així com tota una infinitat d’elements decoratius com coixins, gerros, plats, cistells, fanalets, gàbies, miralls, quadres, caixes …
10 Disseny exterior
Com sempre l’assessorament d’un bon professional paisatgista pot ajudar-nos a treure el màxim partit al nostre espai i generar el racó, amb tota probabilitat, preferit del nostre habitatge.