Taller de paisatge

Kusari doi – els caràcters japonesos són 锁 樋 que es tradueix literalment com “canaletes en cadena” i que anomenem cadenes de pluja, es vénen utilitzant al Japó des de fa segles.

TDP045 cadenas de lluvia (3)

Riverland HomesS’usen com baixants de l’aigua de pluja recollida de la teulada per la canaleta a terra, fluint a través d’una cadena a un llit drenant com pot ser un camí de grava o llit de bitlles o en algun tipus de receptacle de captació d’aigua.

TDP045 cadenas de lluvia (1)

lid-architectsLes cadenes de pluja originàries de les cases tradicionals i temples japonesos, es troben cada vegada més en cases modernes, la qual cosa no és d’estranyar tenint en compte la influència del disseny de la casa tradicional japonesa en l’arquitectura contemporània.

També són cada vegada més populars perquè se’ls associa un valor ecològic, ja que solen recollir l’aigua per a la seva reutilització o com a reg al jardí, en lloc d’anar als desguassos pluvials.

TDP045 cadenas de lluvia (2)

Hugh Lofting Timber FramingEncara que pot semblar que el seu propòsit era tradicionalment decoratiu, funcionen a la perfecció com baixants.

En un sistema de canalons convencional, el tub de baixada o baixant proporciona la funció necessària per a l’evacuació de l’aigua de pluja que d’una altra manera pot provocar danys per acumulació.

TDP045 cadenas de lluvia (5)

Ehrlich ArchitectsPel que fa a la funcionalitat bàsica, les cadenes de la pluja compleixen el requisit bàsic d’una baixant i encara que sovint hi ha una preocupació de si pot gestionar la mateixa quantitat d’aigua, la resta de beneficis compensen el qual alguna vegada amb una gran pluja la cadena pugui esquitxar.

Poden ser cadenes senzilles o tasses / receptacles de metall que s’encadenen a intervals en una cadena. Amb aquest últim tipus, l’aigua desborda cada copa i cau a la següent, produint el so d’una font o rierol.

TDP045 cadenas de lluvia (4)
doorsixteen.com

Cal destacar que en els jardins japonesos es presta més atenció al so, i cadenes de la pluja que produeixen una cascada musical d’aigua són part d’aquesta sensibilitat.

Només en l’últim parell de dècades hem començat a utilitzar aquestes belles cadenes en tota la resta del món, però sembla ser una progressió que s’està imposant ràpidament.

TDP045 cadenas de lluvia (6)

gardenistaImagina, quan fa sol, una garlanda de recipients ornamentals de coure realça la bellesa i calidesa del teu espai exterior i quan plou, adquireix un degoteig musical que li dóna tota la seva raó de ser.

TDP045 cadenas de lluvia (7)

Huettl Landscape ArchitectureI si vas a passar per la feina de treure els baixants i substituir-los per una cadena de la pluja, perquè no portar-lo al següent nivell i millorar la zona on la pluja es recull? . Algunes roques apilades, un olla de fang, un petit estany o un simple llit de graves de riu milloraran el teu espai, i pots potenciar-lo de nit amb la il·luminació! Deixa’t aconsellar per un bon paisatgista.

TDP045 cadenas de lluvia (8)

INARAY Design GroupEn resum, les cadenes de pluja són una forma decorativa de reemplaçar els baixants dels canalons i afegir bellesa, harmonia i so, a una part de casa teva que abans era només funcional.