Taller de paisatge

Estàs preocupat pel consum d’aigua que requereix el teu jardí a causa de la gespa?

Aquesta preocupació és comú en molts dels propietaris de jardins on predomina un preciós prat verd, i ja no només pel cost de l’aigua que segueix disparant-se, si no per una consciència social cap a la sostenibilitat.

Una de les claus per fer un jardí més sostenible és reduir el consum d’aigua a força de minimitzar o eliminar la superfície de gespa, aquí us donarem algunes opcions.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

Primer de tot cal comentar que el jardí de gespa no és un jardí adaptat al clima mediterrani, és una moda importada de països, tot i que amb més tradició paisatgística que el nostre, però més freds, amb unes precipitacions i freqüència de pluja molt superiors a les del nostre clima.

Per això el primer pas, és educar-nos, culturalment, sensibilitzar-nos del fet que un jardí sense gespa, amb  un bon disseny, pot ser molt més interessant que un jardí amb gespa.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

Entre les diverses alternatives a la gespa, pràctiques i decoratives, destacaríem tres grans grups que segons la combinació entre elles i el disseny aplicat permeten generar tant jardins clàssics, com rústics, o urbans i moderns. Nosaltres et podem ajudar a triar quina combinació d’alternatives pot anar-li millor al teu jardí i al teu estil de vida.

1.- Alternativa verda: Vegetació de baix consum d’aigua.

Segons l’ús que es vulgui donar a la zona, si ha de ser transitable o no, podem estar parlant d’espècies entapissants (com l’heura), de combinacions d’espècies de xerojardineria (com els sedums) o praderies de diferents gramínies de menor consum hídric que la gespa i que s’assequen a l’hivern (com la zoysia). Una altra opció interessant són plantacions d’aromàtiques cultivades en catifes molt compactes, per exemple, la farigola i la camamilla, que desprenen una aroma esplèndid si es camina sobre ells de tant en tant.

TDP010 03- alternativa cesped
Fotografia de Taller de Paisatge

2.- Alternativa encoixinada: Materials usats habitualment d’encoixinat ( “mulch”) o per senders, cobrint superfícies més extenses.

Els àrids i les gravetes són els reis de l’alternativa a la gespa. Actualment n’hi ha de molts colors, i de molts materials, tant clàssics com la grava de riu, la pols de marbre o la renta volcànica, com nous com la pissarra, la pedra esmicolada, el maó i el plàstic reciclat, i fins i tot, vidre esmerilat.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

La sorra o sauló, un clàssic dels parcs públics pot ser també aplicat amb un bon disseny en un jardí domèstic. Convé sempre de la mateixa manera que la resta d’alternatives encoixinades confinar els espais amb una bordura, per exemple d’acer corten o galvanitzat per a un jardí de tall més contemporani queden molt bé.

La pedra, la pissarra, .. en lloses així com llambordes, per exemple, d de color blanc i gris pàl·lid, són molt decoratius, i donen molt bon acabat tant en muntatge irregular amb plantes o àrids entre les juntures com un muntatge continu.

TDP010 05- alternativa cesped
pinterest

Els jardins minimalistes o d’estil zen es basen en aquest tipus de materials combinats amb roques o amb elements d’obra.

I per últim els encoixinats orgànics d’escorça de pi, palla, pinassa, encenalls de fusta, serradures … poden també generar un bon disseny i ser fàcilment transitables, l’únic inconvenient és que es degraden amb el temps i s’han de reposar periòdicament.

3.- Alternativa dura: Els paviments durs i continus.

És recomanable que l’estil i el material de les superfícies dures del jardí conjuguin molt bé amb el material de l’edificació.

Una superfície contínua de formigó pot ser interessant si presenta un bon acabat. Actualment es fan veritables meravelles no només amb peces prefabricades sinó també amb formigó col·locat in situ.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

La fusta en plataformes i tarimes, per exemple fusta d’iroko, pi, teca, ipe cedre vermell, és garantia d’èxit encara que requereixen de cert manteniment. Hi ha també les alternatives d’imitació sintètiques que cada vegada donen millor resultats.

La pissarra en rajoles quadrades o rectangulars, té un aspecte elegant i molt modern, i en format irregular és un clàssic que no passa de moda.

TDP010 07- alternativa cesped
pinterest

Així que ja sabeu, si voleu, d’alternatives n’hi ha i de molt diverses i us podem ajudar a escollir i dissenyar un jardí encara molt més especial que el que teniu.