Taller de paisatge

Com ens donen joc els testos al jardí?

Els testos i jardineres no només són la manera d’incorporar l’element natural “verd” a una terrassa o balcó, sinó que també poden ser el complement ideal del teu jardí, ja sigui creant un racó especial, ressaltant les línies d’un sender o suavitzant les zones més dures del jardí, és a dir les zones pavimentades.

TDP024 - macetas (11)
www.houzz.com

Situats estratègicament en un jardí els testos resulten molt decoratius.

El seu ampli ventall de formes, mides, colors, textures i materials ens permet trobar sempre el model més adequat per a cada situació, i recorda que et podem assessorar.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

Qualsevol tipus d’espècie, des de plantes de temporada o perennes, arbustives i fins i tot arbres, poden viure perfectament en un test,

només que requerirà una mica més de cures que si es planta a terra, i el seu creixement es pot veure limitat per la grandària del test o contenidor.

Espècies que es desenvolupen bé en tests són per exemple arbustives com la gardènia, el boix, el llorer o el bruc, espècies com les aromàtiques, les roses, les dàlies i gessamins, azalees, camèlies, margarides, fúcsies i narcisos, per posar alguns exemples.

TDP024 - macetas (12)
Garden Design by Carolyn Mullet

Sempre haurem de tenir en compte que les arrels disposin de suficient espai per al seu correcte desenvolupament. En general com més gran sigui el test, més gran serà el desenvolupament de la planta, encara que per una mena d’arrels poc profundes, com ara una falguera, serà inútil un test molt alt, per a un llimoner es requerirà el màxim de profunditat.

És molt important que tot recipient disposi d’orificis de drenatge per permetre l’evacuació de l’excés d’aigua, i permetent així que la terra romangui airejada i les arrels “respirin”. També és convenient regar les plantes amb freqüència així com abonar-periòdicament.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

Hi ha una àmplia gamma de jardineres, testos i contenidors fets de diferents materials i estils:

Els de plàstic i fibra de vidre: són lleugers i els hi ha en una gran varietat de formes i colors, i fins i tot autoiluminants. Són molt adequats per a dissenys avantguardistes i minimalistes.

TDP024 - macetas (13)
www.maceteros.es

Els de fang s’adapten perfectament a diferents estils de disseny encara que predominen en ambients rústics i jardins orgànics, sobretot en color terracota. El seu preu sol ser assequible encara que no són molt resistents i es deterioren amb el temps.

TDP024 - macetas (14)
www.remodelista.com

Els recipients que estan fets de gres són una mica més cars però són molt resistents, pel que poden ser una bona inversió a llarg termini. Existeix també gran varietat de recipients o testos de pedra reconstituïda o ciment més adequats per a jardins de disseny contemporani.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

Alguns abeuradors o safareigs de pedra antics poden resultar atractius plens de plantes i amb l’exterior cobert de molsa.

També es poden trobar recipients de fusta de diversos preus i dissenys, que s’adapten a gairebé tots els estils, actuals amb fustes tractades i tropicals, rústics amb vells barrils o jardineres a base de travesses de tren

TDP024 - macetas (15)

El metall galvanitzat o l’acer corten s’adapten perfectament a diferents estils encara que predominen en dissenys contemporanis. Cubs de zinc, velles regadores, donen un toc provençal als espais …

Pel que fa al disseny a generar amb els testos cal tenir clar quin efecte volem aconseguir.

Si preferim un ambient ordenat haurem d’optar per testos geomètrics de superfície llisa i polida i que tingui una forma i grandària uniforme o proporcional, col·locada en forma d’estructures, més adequat en jardins i terrasses de tall contemporani, modern o minimalista.

TDP024 - macetas (16)
designrulz

Per crear una atmosfera més relaxada i autèntica, triarem testos de materials naturals i de dissenys senzills i diversos, de diferents mides i en col·locacions més casuals i desordenades. Serà més adequat per a jardins i terrasses d’estil més rústic, tradicional i natural, o de tall anglès.

TDP024 - macetas (17)
El mueble

Per crear ambients més nobles alhora que estructurats podem optar per testos de materials antics com gres i pedra de formes més complexes i en composicions harmòniques i geomètriques, generant jardins d’aspecte més clàssic, de tall més francès o italià.

TDP024 - macetas (18)
www.houzz.com