Taller de paisatge

Vols assegurar-te que el teu nou jardí sigui un èxit?

Tingues en compte alguns criteris molt simples i t’estalviaràs problemes i asseguraràs el resultat.

Primer de tot comentar que la planificació d’un jardí s’ha de fer amb professionalitat i tècnica, sabent que les plantes creixeran amb el temps i que aniran canviant de forma i estructura. Abans de començar a plantar convé realitzar un estudi previ de les possibilitats i un disseny de l’espai pensat per al gaudi amb els cinc sentits. Dit això, en el que els bon professionals paisatgistes et podem ajudar, et comentemt:

1.- Adequar les possibilitats reals del jardí a les necessitats d’ús, és a dir tenir molt clar en quines ocasions es vol gaudir del jardí.

piscina rústica
El mueble

2.- En quant al disseny, fugir dels excessos, espais massa recarregats i prioritzar el senzill i natural.

3.- Utilitzar plantes de qualitat, de bon port i sistema radicular en bon estat, i sanes. La compra en un viver de confiança ens donarà totes les garanties.

jardí comunitari
www.tallerdepaisatge.com

4.- Apostar per plantes de provada resistència, que siguin capaces de sobreviure en situacions dispars, no només de manca d’aigua, que sol ser el principal problema al nostre país, sinó també de falta d’insolació, excés de vent, contaminació, … . L’elecció de plantes autòctones ja és una primera garantia d’èxit, però una segona és fer benchmarking local, és a dir, observar quines són les plantes en millor estat que tenen els nostres veïns al barri.

jardí en pendent
Antonio Zaninovic Architecture Studio

5.- Optar per la moderació a l’hora d’il·luminar el jardí. Llums baixes o tipus balises en les zones on no es requereixi il·luminació directa, repartides cada 10 m en les ribes dels prats de gespa, en els passos o camins i llums orientables tipus focus on es vulgui realçar un arbre, un mur o un objecte concret. La il·luminació amb fanals alts es desaconsella per a l’espai privat, o només en les zones de menjador on es requereixi molta llum.

tarima de fusta
pinterest

6.- Optar per mobiliari i detalls discrets i poc ostentosos. Fugir de balustrades pomposes, paviments d’interior, escultures versallesques o nans de jardí .. per posar algun exemple.

Terrassa
amadosalvador

7.- Evitar un excés de color de plantes de temporada, que poden restringir-se a determinats racons i evitar barreges excessives de moltes espècies vegetals que condicionen el disseny i dificulten el manteniment.

Jardí minimalista
daisylovesdesign

8.- Utilitzar encoixinat (mulch: escorça de pi, grava volcànica, graveta de riu o similar): estalvia aigua, evita l’aparició de males herbes, genera ordre i posa una nota de qualitat al jardí.

9.- Assegurar un bon sistema de drenatge ja sigui natural o construït. La majoria dels problemes d’implantació de la vegetació no vénen de la manca de reg sinó que l’excés d’aigua no drenat. Abans es mor una planta d’asfíxia radicular (quan tota la terra està amarada) que de set.

10.- Instal·lar reg automàtic: per molt relaxant que pugui ser per al propietari al reg mànega, o per molt voluntariós, sempre serà mes econòmic, efectiu i menys estressant per a les plantes un reg moderat, periòdic i constant com el proporcionat pels sistemes de reg automàtics actuals, com els degoters o els difusors.