Taller de paisatge

Què diferencia un jardí sostenible d’un de convencional?

En el disseny d’un jardí sostenible es mira de crear bellesa adaptant-se a les condicions naturals de la zona, sense desaprofitar recursos, preveient el manteniment i respectant l’entorn, mentre que un de convencional acostumen a tenir més pes l’estètica i la funcionalitat i no sempre es planifica l’estalvi, ni es té en compte l’adaptació de les plantes al clima o al sòl.

TDP009 02- jardines sostenibles
Cal destacar també la diferència entre un jardí sostenible, que tractem en aquest article, i jardí ecològic, terme que habitualment va unit a la sostenibilitat.

Grow Outdoor Design
Grow Outdoor Design

El jardí ecològic és aquell que aprofita la pròpia naturalesa per aconseguir la convivència de les espècies en harmonia sense recórrer a elements químics que atempten contra el sol o la biodiversitat. Termes com adob natural, control biològic o maneig integrat de plagues conviuen en la idea de jardí ecològic, i són conceptes més de procés i de manteniment que de no pas de disseny.

Andrea Cochran Landscape Architecture
Andrea Cochran Landscape Architecture

Avui ens centrarem només en els criteris de disseny d’un jardí sostenible, i no pas ecològic que ja veurem en un altre article, i tenim algunes claus per aconseguir-ho:

1. En la planificació del jardí , adaptar-nos al màxim al clima, al sòl i a les preexistències 

En la planificació del jardí cal tenir en compte la insolació i protecció de vent necessària per a cada espècie, pensar, per exemple, en posar arbres de fulla caduca al costat ponent de la casa (durant l’estiu ens donaran ombra i a l’hivern ens entrarà bé el sol).

50 jardi olesa MA (6)
Taller de Paisatge

Una solució senzilla per reduir les necessitats de reg d’algunes plantes és crear zones d’ombra mitjançant tanques, arbres o pèrgoles, ja que es baixa la temperatura i disminueix l’evaporació de l’aigua.

L’elecció de les plantes sempre ha d’estar subjecta al tipus de sòl i millor no canviar el terra pel tipus de plantes. El cultiu en tests és una bona alternativa per plantes que no puguin créixer en el tipus de sòl del nostre jardí.

76.- baix llobregat (35)
Taller de Paisatge

També cal tractar de conservar els arbres i arbusts presents en el terreny i minimitzar els moviments de terra, aprofitant intel·ligentment els desnivells segons els usos del jardí.

2. Estalviar aigua ha de ser una actitud permanent en el jardí

En primer lloc cal seleccionar les espècies més adequades, autòctones adaptades al clima o xerojardineria (espècies resistents a condicions climàtiques dures).

TDP009 05- jardines sostenibles

És recomanable minimitzar l’ús de gespa i usar varietats de gespes de baix consum, que cada vegada són més comuns. Una prat no ha d’estar verda tot l’any, igual que alguns arbres no tenen fulles a l’hivern …

pinterest
pinterest

És fonamental fer servir mètodes de reg eficients, com per exemple per degoteig, aplicable fins i tot per a gespes en lloc d’aspersors estalviant fins a un 40% del consum. Els sistemes de control del programador de reg, mitjançant sensors pluviomètrics, d’humitat i de temperatura, dosifiquen el reg necessari, per tant són una excel·lent solució per incrementar encara més l’estalvi d’aigua.

TDP009 03- jardines sosteniblesI com no, és una perfecta opció el aprofitar l’aigua de pluja mitjançant dipòsits d’acumulació, o fer servir aigües grises, si és que es disposa de connexió municipal o de sistema de depuració domèstica.

106.- Sta agnes (6)

Finalment, i molt interessant, és aplicar l’encoixinat ( “mulch”), per exemple escorça de pi o àrids tipus grava volcànica o graveta de riu, sobre la superfície de plantació. No només estalvia aigua sinó que també evita l’aparició de males herbes, genera ordre, a més d’afegir qualitat al disseny.

gardens by gabriel
gardens by gabriel

3. Despesa mínima de recursos energètics al jardí

La utilització de bombetes de baix consum, leds, i els sensors de presència en zones del jardí o zones de pas són una font d’estalvi d’energia.

elle.fr
elle.fr

TDP009 07- jardines sostenibles

Actualment, trobem al mercat solucions de gran varietat de dissenys de llums alimentades amb energia solar, que eviten una instal·lació complicada i aporten una llum molt agradable.

En general la domòtica aplicada al jardí ens pot ajudar en tots els sentits, però també podem estalviar energia en el manteniment i l’ús de maquinària minimitzant les zones de sega i triant espècies que necessiten poca poda.

Bernard Trainor
Bernard Trainor

Així doncs ja veieu que un bon disseny inicial ens pot ajudar a reduir considerablement les despeses de manteniment del nostre jardí i ser més sostenibles !

126.- Vallromanes (1)

Si vols que t’ajudem ja ho saps !