Taller de paisatge

es fustes conegudes com travesses de tren, travesses de fusta o dorments, en alguns països ja que en anglès s’anomenen railway sleepers, són un material d’ús tradicional al jardí i molt usat en projectes de paisatgisme actuals.

255.- Jardi Vallgorguina (04)

Des de fa segles les travesses de fusta es van usar, i fins i tot es fan servir, en ferrocarrils de tot el món, especialment en línies de menor trànsit a causa de la seva facilitat de col·locació. D’allí van passar a ser usades en les cases i jardins dels treballadors del ferrocarril.

TDP031-traviesas (1)
Earth work NZ

A mesura que en l’ús ferroviari han anat sent substituïdes per altres materials, com travesses de formigó i d’acer, el seu ús en jardins s’ha anat estenent. El gran estoc de travesses de tren usades que s’ha generat permet que tinguin un preu assequible davant d’altres opcions de limitació de jardins i parterres.

TDP031-traviesas (2)
El mueble

Per què és un bon aliat en els nostres jardins? Perquè vista la seva vida en els ferrocarrils, ja sabem que és fusta molt resistent a les condicions climàtiques, de llarga durada, sòlida i robusta, i de poc manteniment, i no només això sinó que a més es poden aconseguir a molt bon preu tant usades com noves!

260.- Jardí Sta Agnes (07)

Les travesses usades, provenen del desmunt de vies de ferrocarril, solen ser de pi o roure de mesures més o menys estàndard de 2,60 x 0,25 x 0,15, i el seu preu segons quantitats o qualitats pot oscil·lar entre els 15 i els 30 euros unitat.

Estan tractades amb creosota, un material derivat del petroli, que li confereix l’olor peculiar i color oliós negrós. Atès que la creosota s’ha demostrat ser un agent cancerigen en ingesta, aquestes travesses tenen una regulació especial per al seu ús en interiors o en espai públic, per exemple en parcs infantils.
El seu ús i comercialització estan subjectes a les limitacions imposades pel Reial decret 1406/1989 i les modificacions de l’Ordre PRE / 2666/2002.

TDP031-traviesas (3)
trackworksleepers

Tanmateix aquest comentari, no cal alarmar ja que la quantitat que s’hauria menjar un nen per arribar a afectar a l’organisme és tan elevada que no hi ha cap risc en el seu ús normal en jardineria.

103.- OlesaII (6)

Les travesses noves solen denominar travesses ecològiques o ecotravesses. Són de fusta de pi tintada i tractada i poden usar-se en exterior o en interior.

N’hi ha de diferents mesures de 2,60, 2,50, 2,40 i el seu preu és una mica més alt que les reciclades, pot oscil·lar entre els 25 i els 40 euros unitat.

Els tractaments que se’ls apliquen les fan resistents al contacte amb la humitat i les protegeixen contra fongs.

TDP031-traviesas (4)
Kilgraney

En llocs on la travessa de tren reciclada, no pugui ser usada, o simplement no desitgem usar-la, la Ecotravessa és una alternativa d’ús perfecta.

Quant al seu ús en el jardí és il·limitat, allà on la imaginació i creativitat ens ho permeti.

41 jardi comunitari esplugues MA (2)

Tradicionalment s’han fet servir per crear murs de contenció, aterrassar desnivells i crear escales, en jardins en pendent o amb desnivells

TDP031-traviesas (5)
Green landscaping

Un altre ús molt comú és el de limitar parterres o crear jardineres

Però també es fan servir en tancaments, pèrgoles, com a paviment o en camins i ponts ..

I ja mes imaginativament, creant mobles o generant pantalles o escultures de decoració al jardí

TDP031-traviesas (6)
RH – Restoration Maquinari

Doncs ja veieu que són una opció econòmica, sòlida i duradora i tant noves com usades confereixen a qualsevol jardí, tradicional o contemporani, un caràcter especial, natural i càlid.

TDP031-traviesas (7)
AR Design Studio

Si creus que poden encaixar en la renovació del teu pati, terrassa o jardí, no dubtis en consultar-nos i en demanar-nos pressupost sense compromís.

[:]