Taller de paisatge

Cada vegada està més de moda instal·lar tarimes de fusta en els jardins, patis i terrasses. La fusta és un element que transmet noblesa, és càlid i elegant, i un bon substitut per a la gespa per estalviar aigua, però també és costós d’instal·lació i de manteniment i cal saber triar.

TDP028- tarimas (1)
www.tallerdepaisatge.com / natural

Com en cada nou projecte d’interiors o de paisatgisme, sempre ens assalta un dubte pel que fa als materials. Avui en dia existeixen per a gairebé tots els materials naturals seva còpia o replica a materials sintètics o combinacions d’ells. Les tarimes de fusta no són una excepció, cada tipus té els seus pros i contres i t’anem a ajudar a tenir més criteri a l’hora de triar el material de la teva tarima.

Simplificant, tenim dos tipus de cobertes per tarimes segons el material:

Fusta 100% natural: la majoria de les cobertes de fusta natural d’avui són de fustes tropicals d’alta resistència a la humitat com el ipe i la teca, tot i que també es fan servir fustes més properes com el cedre o el pi. Cal destacar la importància de comprar fusta certificada per un Consell d’Administració Forestal (FSC). Aquest certificat prova que la fusta va ser extreta d’una gestió sostenible dels boscos i evitem així la fusta talada il·legalment.

TDP028- tarimas (2)
www.tallerdepaisatge.com / natural pintada

Sintètica: Les lames sintètiques, a força de plàstic, són resistents a les taques, la humitat i la decoloració, no es trenquen ni es deformen ni s’estellen i són resistents a la podridura. Tenen una alta durabilitat i solen estar garantides per més de 10 anys.

TDP028- tarimas (3)
Desigrulz / sintètica

N’hi ha 100% de plàstic, ja sigui nou o reciclat, i també n’hi ha compostes, fabricades a base d’un nucli de fibres de fusta (serradures reciclat) que les fa més denses i una cobertura plàstica.

TDP028- tarimas (4)
Fiberon / composite

El primer avantatge de les sintètiques és la seva alta resistència i durabilitat. En aquests últims 10 anys ha evolucionat molt el mercat de de cobertes de plàstic i recentment el de cobertes de compostes, sobretot aquelles amb un cor reciclat coberta d’un fina capa de material plàstic de llarga durabilitat i ràpida instal·lació.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com / composite

Però els compostos i els plàstics tenen un problema, i és que en un dia molt càlid, s’escalfen tant que no és possible caminar descalç sobre ells.

TDP028- tarimas (5)
Arboretum / composite

Després una altra pregunta interessant per triar entre plàstic i fusta és on se situa la tarima i el seu ús. Si la tarima es troba a ple sol i és estiu, quan es va a utilitzar més, voldràs triar el material que serà més còmode en els dies més calorosos de l’any, després la fusta natural aquí guanya la partida.

099.- Terrat Girona (16)
www.tallerdepaisatge.com composite

També cal dir que com més fosc és color més temperatura emmagatzemen, mentre que els colors clars són més frescos. Per això en aquest tipus de tarimes sintètiques han proliferat colors clars no molt clàssics com ara la gamma de grisos clars.

D’altra banda l’àmplia gamma de colors en el cas de les sintètiques és un punt a favor seu per generar determinats ambients.

TDP028- tarimas (6)
Fiberon / composite

Pel que fa al manteniment, és conegut que les cobertes de plàstic o compostes requereixen menys manteniment, un mínim d’una neteja anual amb una mànega a pressió i segons el fabricant es recomana l’aplicació d’algun acabat, com a molt, un cop l’any.

096.- Jardí Creixell (26)
www.tallerdepaisatge.com / composite

La fusta és més susceptible a la putrefacció i deformació, a les taques, esquerdes, .. pel que necessita ser netejada periòdicament i tractada amb ceres, olis o vernís com a mínim un cop l’any o depenent del clima i exposició, dues i tres vegades, sempre prèvia neteja o polit de la superfície.

TDP028- tarimas (7)
gardenista / natural

Pel que fa al preu per m2 la fusta sintètica tendeix a ser més cara, encara que es poden trobar similituds ja que en cada tipologia trobem diferents qualitats. Pel que fa a la instal·lació, els plàstics i compostos, al ser menys rígids que la fusta natural poden requerir més punts de suport i encarir lleugerament l’obra.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com / natural

Esperem t’haguem pogut aclarir alguns dubtes, i recorda que un bon paisatgista et pot ajudar a triar el material, model i color que més convingui per al disseny de la teva terrassa de somni.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *