Taller de paisatge

Amb l’augment progressiu dels costos d’energia, és molt interessant estudiar maneres de conservar al màxim l’energia a casa, i no és molt sabut que un adequat ús de la jardineria pot marcar diferència en la quantitat d’energia requerida per mantenir la llar confortable .

TDP013 - energia en casa (1)
Muñoz arquitectos

El apropiat ús d’arbres, arbusts, enfiladisses, i estructures artificials exteriors pot modificar el clima al voltant d’una casa per així reduir el guany de calor a l’estiu i la pèrdua de calor a l’hivern, ja que les plantes poden protegir la casa dels vents a l’hivern i donar-li ombra del sol a l’estiu.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

No és poca cosa, alguns estudis assenyalen que es pot arribar a reduir el consum de calefacció fins a un 25% a l’hivern i d’aire condicionat un 50% o més a l’estiu.

TDP013 - energia en casa (2)
Puntocero arquitectura

Per entendre-ho hem de saber que l’intercanvi de calor en una casa passa per mitjà de tres processos:

– Infiltració d’aire: És el pas d’aire de fora cap a dintre per intersticis de finestres, portes i altres obertures en parets o sostres, en les zones exposades al vent i sortida de l’aire interior per les zones contràries. Una ubicació apropiada de plantes a la cara ventosa pot reduir la infiltració d’aire en reduir la velocitat del vent.
– Conducció de calor a través dels materials de construcció: És el flux provocat per la diferència de temperatura entre l’interior i l’exterior. La exterior és depèn de l’aire exterior, la velocitat del vent, i la radiació solar. Una bona col·locació d’arbres i arbustives pot reduir la insolació a l’estiu, i la velocitat del vent a l’hivern.
– Transmissió d’energia radiant per les finestres. Novament, l’ús de vegetació al voltant de la casa pot regular la radiació solar durant les diferents estacions de l’any, col·locant plantes en llocs estratègics com les vores assolellats de la casa.

Així veiem que les estratègies són principalment de proporcionar ombra i protegir del vent.

– Proporcionar ombra

TDP013 - energia en casa (3)
aeice

Per això s’hauria d’ombrejar el sostre orientat al sud i parets que reben el sol més directe durant el migdia, i també col·locar plantes que ombregin parets orientades a l’est i l’oest, per protegir-les del sol directe de matí i tarda. Així no només s’intercepta l’energia solar que d’altra manera escalfaria la casa, sinó que també l’ombra manté l’ambient exterior diversos graus més fresc que la temperatura a ple sol.

La forma recomanada de proporcionar ombra és plantant arbres caducs en un arc al voltant de la casa pels costats est, sud-est, sud, sud-oest, i oest.
Encara que per a la ubicació també s’ha de tenir en compte la forma de la copa de l’arbre, l’alçada de la teulada i parets, les vistes desitjables per les finestres, els usos de l’exterior i l’atractiu paisatgístic del jardí.

TDP013 - energia en casa (4)
lifewithgracebook

Per donar ombra a l’estiu es requereixen arbres propers a la casa i que sobrepassin la seva teulada. Cal anar amb compte amb les espècies tropicals que encara que són de ràpid creixement, són fràgils i podrien trencar-se i danyar la casa. Els troncs dels arbres han d’estar ben podats amb la copa alta per evitar que causin massa ombra a l’hivern quan el sol està més baix.
Una altra bona idea, reduir la insolació a les parets és el fer créixer enfiladisses a les parets est i oest de la casa.

TDP013 - energia en casa (5)
pinterest

– Protegir del vent.

Una planta perenne pròpiament situada pot desviar els vents freds fora de la casa. Depenent de la procedència més habitual dels vents cada localitat haurà d’enginyar per combinar l’efecte sol d’hivern amb el de protecció del vent. La distància de plantació des de la casa depèn de l’alçada dels arbres. L’òptima distància per reduir la velocitat del vent és entre una i tres vegades l’altura dels arbres. No obstant això una barrera contra el vent pot proporcionar protecció raonable a una distància de sis vegades l’altura de l’arbre.

TDP013 - energia en casa (6)
pinterest

Les barreres poden generar-se amb una o més espècies, i poden també ser disposades en diferents fileres, a més poden proporcionar privacitat o funcionar com a pantalla visual cap a l’exterior.

TDP013 - energia en casa (7)
intim8ecology

Ja veus que planificar correctament la plantació dels arbres al teu jardí és de vital importància per estalviar en costos energètics. És per això que et recomanem que et deixis assessorar per un paisatgista que segur en aquest cas li surt molt a compte a la teva butxaca!

TDP013 - energia en casa (10)
www.tallerdepaisage.com
TDP013 - energia en casa (11)
www.tallerdepaisatge.com

Un altre aspecte que dóna per a un altre article sencer són les cobertes vegetals, a les que considerem també paisatgisme, i que també són una bona opció per controlar la transmissió de calor per la superfície de la casa.