Taller de paisatge

L’aigua pot ser un component màgic de qualsevol jardí, és una força vital, un element primari cap al que sentim una atracció magnètica.

260.- Jardí Sta Agnes (09)
Pot actuar com a mirall creant un vincle entre el cel i la terra reflectint els núvols, les copes dels arbres o altres elements del jardí.

gursanskydesign

Pot transmetre llum i refrescar l’aire quan està en moviment i pot generar el més tranquil·litzador i relaxant dels sons.

Tom Stuart Smith

Històricament les cultures orientals han utilitzat l’aigua en els seus jardins com a element decoratiu o vinculat a l’espiritualitat, per exemple els jardins Feng Shui, mentre que a occident no va ser fins al renaixement i només en les cases més refinades que es van començar a construir estanys.

Taller de paisatge
Taller de paisatge

Normalment a les ciutats o zones urbanitzades es solen construir estanys amb dissenys mes formals, mes contundents i arquitectònics de línies geomètriques.

Park + Associates

Mentre que en un ambient rural o campestre la imitació de la natura amb un estany informal sembla mes apropiat.

Tom Stuart Smith

Això no treu que per exemple un estany rotund rectangular enmig d’un bosc no pugui produir un efecte espectacular.

gardenista

Amb dos o més nivells d’estany amb cascada en moviment entre ells s’incrementa l’espectacularitat d’aquest.

Amy Schuessler

Un estany d’aigües quietes i reflectant és més apropiat per a un lloc assolellat.

Bianchi Design

Per aconseguir els efectes desitjats ja sigui amb moviment de l’aigua generant el salt perfecte, o buscant la melodia, o la línia de desbordament o de reflex s’han de planificar les mesures i el disseny amb cura. Per exemple, per aconseguir l’efecte reflectant l’estany ha de ser poc profund i de fons fosc.

pinterest

La il·luminació ajuda a potenciar els efectes a la nit.

Charlotte Rowe

Els ponts i passos realcen l’efecte de l’aigua.

www.raymondjungles.com

Així veiem que hi ha multitud d’aspectes tècnics com la impermeabilització, les vores, el pes, la posició, els materials, els colors, les fonts, els sobreeixidors, la vegetació de ribera i l’aquàtica i la fauna, si volem posar peixos o altres espècies.

El mueble

També s’ha de pensar en el manteniment, si instal·lar sistema de filtratge i bombes i tancs de retenció… però val la pena veient els resultats. Si t’animes a instal·lar un estany… t’ajudem?

7 jardi esplugues MA (1)