Taller de paisatge

La utilització de l’acer corten en paisatgisme és cada vegada més estesa i com més veiem més aplicacions d’acer corten en els espais públics, més familiar i atractiu se’ns fa per usar-lo en el nostre jardí.

Archer & Buchanan Architecture, Ltd

027.- Jardi Alella (1)

Cor-ten és en realitat el nom comercial d’un material fabricat per US Steel. Però, com Kleenex, el nom amb drets d’autor ara s’usa comunament per referir-se a tota una categoria de productes.

En el cas de corten, l’apliquem a qualsevol acer que es desenvolupa una capa protectora d’òxid quan són exposats a la intempèrie.

canteraselcerro

En l’oxidació superficial forçada mitjançant una composició química l’acer crea una pel·lícula d’òxid impermeable a l’aigua que impedeix que l’oxidació de l’acer prossegueixi cap a l’interior de la peça. Això es tradueix en una acció protectora de l’òxid superficial enfront de la corrosió atmosfèrica, de manera que no cal aplicar cap altre tipus de protecció a l’acer com la protecció galvànica o el pintat, encara que per donar-li diferents acabats pot protegir-se més amb un vernís tintat.

Andrea Cochran Landscape Architecture

232.- Jardi Reus (7)

El que diferencia Corten banda de regular d’acer i una de les seves majors beneficis al jardí és que es fa més resistent i més fort quan més temps s’exposa a la intempèrie, i resisteix millor al degradat en zones molt agressives com molt càlides o molt humides o molt salines.

urbandesignsystem

L’acer corten té un alt contingut de coure, crom i níquel que fa que adquireixi un color taronja cremat característic. Aquest color varia de tonalitat segons l’oxidació del producte sigui fort o feble, enfosquint cap a un marró fosc en el cas que la peça es trobi en els ambients més agressius.

BCQ arquitectura

Les úniques pegues són que per la pèrdua d’elements superficials poden acabar tacant els materials de l’entorn, i que cal ser molt curós en la fabricació amb les juntes entre peces i els ancoratges mecànics a les superfícies.

Earth Inc.

Estem veient aquest acabat d’òxid natural de l’acer corten en les tanques, en bordures, en parterres, en murs de contenció, en fonts i estanys, en tests i jardineres, a testos en mobiliari i escultures…

pinterest

50 jardi olesa MA (6)

Si t’agrada, vols aplicar al teu jardí i no saps per on començar, t’ajudem?

71 façana hostal cabrils MA (4)

bentintoshape