Taller de paisatge

Existeixen en el mercat diferents models de gespa artificial, qualitats i durabilitat, per això és important identificar la gespa de qualitat, que conserva les seves característiques tècniques durant anys, i et garanteix una inversió encertada.

TDP023 - cesped artificial (4)
cleaning & garden

També és important integrar la gespa en el disseny. Substituint sense cap criteri una gespa natural per un artificial podem obtenir un efecte moqueta d’interior que no ens agradi en absolut. Un bon paisatgista et pot assessorar no només en el disseny perquè el resultat sigui d’allò més natural i integrat, si no també en la millor elecció entre la infinitat de varietats i preus del mercat.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

Els criteris que cal tenir en compte són:

1.- L’ús de la gespa artificial

Depenent de l’ús que anem a donar a la gespa artificial, haurem d’escollir un o altre model.

No és el mateix enjardinar una zona purament ornamental, que no va a ser trepitjada, que una altra amb una barbacoa, una piscina, o una zona de joc infantil. Al mercat podem trobar una infinitat d’especialitzacions: per a mascotes, per a fires i esdeveniments, gespa esportiu, … per posar alguns exemples

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

2.- La qualitat de la gespa artificial

Com totes les superfícies o paviments, la seva durabilitat dependrà de diversos factors, sent la més important la intensitat d’ús. No obstant això, també influeixen:

– La qualitat de la base: polietilè (millor) o làtex

– La qualitat del fil (Monofilament (millor) o fibril·lat)

– El gruix de les truges, forma del fil i la seva longitud. Compte amb els productes extremadament suaus: com més sedós i / o fi sigui el fil de la gespa artificial, més delicat i menys durador serà.

– La densitat de fil per m2: la qualitat i el pes total del producte per m2 estan directament relacionats amb el cost final del producte.

– La quantitat del material de rebliment: Sol ser sorra de sílice blanca o acolorida, cautxú SBR (sobretot per a gespa esportiu), GEOFILL (compost de fibres minerals i fibra de coco), o substrat natural per a jardí. D’una bona elecció del material de farciment dependrà la recuperació de la gespa artificial a la seva posició vertical després de la trepitjada, la seva temperatura, i que niïn o no insectes.

– Compliment de normatives CEE i certificat de reacció al foc

– Estabilització contra raigs UVA

– Garantia de color i durabilitat que ofereixen., La majoria de fabricants ofereixen 8 anys de garantia i alguns fins a 12.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

3.- El cost de la gespa artificial

Escollir correctament també implica tenir en compte la inversió inicial que suposa la compra de la gespa artificial i la seva instal·lació.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

Encara que inicialment el cost de la gespa artificial és superior al de la gespa natural, és amortitzat per l’estalvi d’aigua, abonament, temps, cures i preocupacions, i cal destacar que alguns fabricants del mercat t’ofereixen finançament.

El preu pot oscil·lar entre els 10 i 50 euros m2 sense instal·lar. El cost de la instal·lació depèn del terreny i pot oscil·lar des de 6 euros / m2 sobre una terrassa a 20 euros / m2 sobre el terreny irregular. També cal tenir en compte que els costos per m2 per a instal·lacions petites són més elevats que per a grans superfícies.

TDP023 - cesped artificial (7)
naturf-gespa-artificial-urbano.jpg

4.- La instal·lació de la gespa artificial

La instal·lació d’una gespa artificial al jardí o a una terrassa resulta ràpida i fàcil. Sempre que la superfície sigui bastant igual o pugui igualar-se, la gespa artificial pot instal·lar-se en gairebé qualsevol lloc.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

Primer es prepara el terreny, després es col·loca una capa de drenatge i sobre ella i un geotèxtil, es presenten els rotllos de gespa artificial, s’omple amb sorra o el material escollit i per últim es raspallen les fibres.

TDP023 - cesped artificial (6)
jardineria.pro.Bermuda-gespa-artificial

5.- Manteniment de la gespa artificial

Podem dir que la gespa artificial gairebé no requereix manteniment, encara que és convenient algunes cures.

Amb el fort sol de l’estiu la gespa artificial es sobreescalfa, per això es fa necessari un breu reg d’un parell de minuts que li baixa la temperatura i proporciona humitat a la sorra de sílice o farcit escollit. També convé regar-lo de tant en tant per netejar-eliminant pols i altres partícules. S’estima que així i l’estalvi d’aigua està al voltant del 90% respecte a una gespa natural.

També és necessari un raspallat diari amb una escombra de escombriaire, per descompactar i redistribuir la sorra de sílice i aixecar les fibres aixafades per excés de trànsit i així tornar a la gespa el seu aspecte original.

www.tallerdepaisatge.com
www.tallerdepaisatge.com

Amb el temps, poden aparèixer males herbes, principalment a les vores, que es poden eliminar fàcilment de forma manual o polvoritzant la superfície amb qualsevol tipus d’herbicida diluït en aigua.

Si la gespa artificial no t’acaba convencent, en aquest altre article et vam proposar diverses alternatives a la gespa convencional. No t’ho perdis!